2. Wat als de intimiteit verdwenen is? 

10 apr 2024 | 0 Reacties

En 5 tips om dat weer te ervaren.

Voor vrouwen die vastlopen in hun relaties, ben ik er om je te helpen. Ik ben Mascha en ik geloof dat het essentieel is om eerst naar jezelf te kijken als je verandering wilt.

Misschien voel je je gevangen in een voor-de-buitenwereld perfect leven, maar diep van binnen twijfel je aan de relatie. Je bent niet alleen.

Door mijn eigen ervaring en werk met vrouwen zoals jij, begrijp ik hoe belangrijk het is om aan jezelf te werken, zelfs als je partner niet meewerkt. Ik wil je helpen om jezelf weer op de eerste plaats te zetten, zodat je gelukkig en vol vertrouwen door het leven kunt gaan, zowel alleen als in je relatie.

In deze blogs neem ik je mee in verhalen uit de praktijk.

Je staat op het feestje van de buren. Wijntje in de hand. Rumoer om je heen. Je partner staat iets verderop te praten met een van zijn vrienden.

Je bekijkt hem zo van een afstandje. Al 15 jaar zijn jullie getrouwd. Al meer dan 18 jaar samen.

Je herinnert je de tijd waarin jullie elkaar aankeken en de wereld om jullie heen leek te verdwijnen. Die vonk, die sparkle, die je voelde als je bij elkaar was. Het gevoel dat je nergens liever wilde zijn dan in elkaars armen.

Maar nu, op dit feestje, voel je iets anders. In plaats van die intense verbondenheid, voel je afstand. Het is niet alleen de fysieke afstand tussen jullie op dit moment, maar ook een emotionele kloof die langzaam groter lijkt te worden.

Je vraagt je af waar dat gevoel van vroeger is gebleven. Waar is die diepe connectie gebleven die jullie ooit deelden? En terwijl je daar staat, omringd door gelach en gesprekken, voel je je eenzaam in het bijzijn van je partner.

Gebrek aan intimiteit

Waar iedereen jullie vroeger nog ‘lovebirds’ noemden, omdat jullie simpelweg niet van elkaar af konden blijven, is die term na 15 jaar huwelijk eigenlijk niet zo passend meer. In feite is het tegenovergestelde nu meer van toepassing: een gebrek aan intimiteit is voelbaar.

Geen paniek, je bent niet alleen. Het is normaal dat wanneer je al wat langer bij elkaar bent, je soms worstelt met een gebrek aan verbondenheid binnen je relatie. Maar laat ik eerst even uitleggen wat intimiteit eigenlijk is.

Wat is intimiteit?

Intimiteit is niet alleen maar elkaars handen vasthouden of een romantisch diner bij kaarslicht. Het gaat veel dieper dan dat. Het draait om nabijheid, vertrouwen en echt contact maken met je partner. En nee, het draait niet alleen om de fysieke kant. Intimiteit betekent ook die emotionele band die je deelt, waarbij je helemaal jezelf kunt zijn zonder je anders voor te doen.

Waarom is intimiteit belangrijk?

Oké, laat ik eerst het verschil tussen intimiteit en seksualiteit even uit de weg ruimen. Seks is leuk, heerlijk zelfs, absoluut, maar het is slechts een stukje van de puzzel. Intimiteit is wat de relatie echt kleur geeft. Het is het gevoel dat je hebt wanneer je samen bent, de gesprekken die je voert en de manier waarop je elkaar aanvoelt zonder woorden. Kortom, het is de lijm die jullie bij elkaar houdt als het even stormt.

Waar gaat het mis?

Dus, waarom voelt het soms alsof de intimiteit in je relatie ver te zoeken is? Nou, dat kan verschillende oorzaken hebben. Misschien zijn jullie gestopt met echt naar elkaar te luisteren, zijn jullie te druk met werk en andere verplichtingen, of misschien hebben jullie gewoonweg geen idee hoe je die connectie weer kunt herstellen.

Maar het kan ook zo zijn, dat je jezelf op een gegeven moment in de relatie kwijtgeraakt bent. Dat je dus eigenlijk de verbinding met je zelf verloren bent. Vaak hebben we dat niet door. Ik ontmoet veel vrouwen in mijn praktijk waarbij dat het geval is.

Je hebt bijvoorbeeld te vaak ‘ja’ gezegd, terwijl je eigenlijk een ‘nee’ voelde, je hebt je misschien te vaak aangepast aan de wensen van een ander of over je grenzen heen laten gaan.

Misschien doe je naar buiten toe alsof je krachtig bent en vol zelfvertrouwen zit. Maar eigenlijk voel je van binnen dat je niet goed genoeg bent, je voelt je heel onzeker, of zelfs waardeloos.

Dit kan allemaal als gevolg hebben, dat er ook geen intimiteit meer in de relatie zit.

Lees hier meer over jezelf kwijtraken in de relatie

Twijfels over de relatie

Wanneer het voelt alsof de intimiteit in een relatie verdwenen is, is het heel natuurlijk dat je gaat nadenken over de toekomst van je relatie. Als er geen fysieke intimiteit meer is, wat maakt je partner dan anders dan een vriend? En als er ook nog een gebrek aan emotionele intimiteit is, dan zou je partner net zo goed een kennis kunnen zijn, toch?

Als dit soort vragen in je opkomen, dan is het begrijpelijk dat je gaat twijfelen aan de toekomst van jullie relatie. En ja, op zo’n moment kunnen zelfs gedachten aan scheiden of uit elkaar gaan door je hoofd gaan spoken.

5 Tips om de intimiteit terug te brengen

Als je het gevoel hebt dat er een gebrek aan intimiteit in je relatie is, hoeft dit helemaal niet te betekenen dat de relatie ten einde loopt of dat er een scheiding om de hoek staat te wachten. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om het nieuw leven in te blazen, waaronder:

1.Begrijp de oorzaak.
Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om te begrijpen waarom de intimiteit is verdwenen. Is het omdat jullie te druk zijn met andere dingen, of zijn er diepere emotionele blokkades die aandacht nodig hebben? Neem de tijd om hierover na te denken en praat er over met je partner.

2. Zorg voor een veilige omgeving waar je eerlijk kunt zijn naar elkaar.
Eerlijkheid werkt altijd het beste. Dat kan waar zijn, maar soms is eerlijk zijn niet gemakkelijk in een relatie als de omgeving niet veilig aanvoelt. Daarom is het noodzakelijk om een veilige ruimte te creëren waarin je partner eerlijk tegen je kan zijn.

In elke relatie draait het om die eerlijke communicatie. Maar soms zegt je partner iets waar je van op tilt slaat, en dan weiger je simpelweg te luisteren. Of andersom – je partner klapt dicht en wil jouw kant van het verhaal niet horen.

Heel veel mensen houden hun mond in relaties omdat ze het gevoel hebben dat ze veroordeeld worden of omdat hun mening niet telt. Als je je door je partner veroordeeld voelt, dan sluit je jezelf af. Je wilt niet te veel van jezelf blootgeven uit angst voor afkeuring. En als je de meningen van je partner negeert, dan ontstaat er geen plek waar jullie echt kunnen connecten. Je saboteert als het ware je eigen relatie.

Lees hier meer over ongelukkig zijn in mijn relatie en hoe ik mezelf saboteer

3. Communiceer.
Praat met elkaar, luister naar elkaars behoeften en gevoelens. Laat je partner weten wat jij nodig hebt om je weer verbonden te voelen, en vraag hetzelfde van hem.

4. Laat je kwetsbaarheid zien.
Wees niet bang om jezelf open te stellen voor je partner. Het tonen van kwetsbaarheid is geen teken van zwakte, maar juist van kracht en vertrouwen. Het betekent dat je bereid bent om jezelf bloot te geven, inclusief je angsten, twijfels en emoties. Door je kwetsbaarheid te tonen, creëer je een diepere verbinding met je partner, omdat je laat zien wie je echt bent.

En geloof me, dat opent de deur naar een veel diepere connectie. Het laat zien dat je echt bent en dat je elkaar kunt vertrouwen. Dus geen maskers en wees gewoon echt jezelf. Het is een belangrijke stap naar het herstellen van de intimiteit in je relatie.

5. Heb een beetje geduld.
Het herstellen van een gebrek aan intimiteit kost tijd en moeite. Verwacht niet dat alles van de ene op de andere dag verandert. Wees geduldig met elkaar en geef elkaar de ruimte om te groeien. Spendeer tijd met elkaar, werk aan een gezamenlijk project, maar ga ook dingen voor jezelf doen. Zodat je weer nieuwe verhalen hebt om te delen met elkaar.

Kom je er niet alleen uit, kan je hulp gebruiken om eerst weer die verbinding met jezelf te voelen?
Zodat je ook weer intimiteit in je relatie kan gaan voelen?

Psssst

DOWNLOAD HIER JOUW GRATIS E-BOOK

In dit e-book geef ik je alvast 3 tips voor meer rust in je hoofd. Dingen die mij enorm hebben geholpen en die ik nog steeds met regelmaat toepas.

Door het geven van jouw naam en e-mailadres mag MAS hypnosecoach jou op de hoogte houden dmv het toesturen van een nieuwsbrief. Ik ga zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk mijn privacyverlaring.

 

Nieuwsgierig?

NEEM CONTACT OP

Tijdens een matchcall kunnen we kort kennismaken, geef ik meer informatie over hoe ik werk en wat ik doe, vertel jij kort wat jouw probleem is en kunnen we kijken of er een wederzijdse klik is. Want een vertrouwd gevoel is belangrijk wanneer we samen de diepte in gaan. Laat hier je gegevens achter om een belletje in te plannen.